دیوید استروناخ (1931 - 2020) باستان شناس و ایران شناس اسکاتلندی بامداد هفتم تیرماه در سن 89 درگذشت. وی مهمترین کاوش های باستان شناسی در پاسارگاد میان سال های 1961 تا 1963 میلادی را به نمایندگی از موسسه مطالعات ایرانی بریتانیا انجام داد. کتاب پاسارگاد، مقاله های پاسارگاد مرکز جهان، شکل گیری باغ سلطنتی پاسارگاد و تاثیر آن در باغ سازی ایرانی از مهمترین آثار علمی وی در پیوند با کاوش های پاسارگاد است. وی استاد دانشگاه برکلی بود و میان سال های 1346 تا 1356 کاوش های گسترده ای در تپه نوشیجان همدان انجام داد.
روحش شاد و یادش گرامی
فراخوان ارسال مقاله به مجموعه میراث جهانی پاسارگاد
واحد پژوهش مجموعه میراث جهانی پاسارگاد در راستای اهداف پژوهشی خود، انتشار سومین شماره از مجموعه مقالات پاسارگاد را با تاکید بر مطالعات بهروز انجام یافته در پاسارگاد و یا با محوریت مطالعات حوزه هخامنشی در دستور کار دارد. لذا از کلیه علاقمندان و پژوهشگران دعوت میگردد نسبت به ارسال مقالات پیشنهادی خود با تاکید بر محورهای ذیل و طبق شیوه نامه پیوست تا تاریخ 15 تیر ماه 1397 از طریق فرم آنلاین زیر و یا ارسال به نشانی:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. اقدام نمایند.
آیین پاکسازی سراسری محوطه های میراث جهانی و میراث فرهنگی کشور در سومین جمعه پایان سال با حضور مردم محلی و ارگان های ذیربط برگزار می شود.
وعده ما: 18 اسفند ماه - مجموعه میراث جهانی پاسارگاد
پایگاه میراث جهانی پاسارگاد و تخت جمشید با همکاری شرکت فرانگار پیمایش دوره آموزشی "مستندنگاری با استفاده از علوم فتوگرامتری" را از تاریخ ۲۶ تا ۲۸ دی ماه ۱۳۹۶ در محل دفتر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید برگزار خواهد نمود. مهمترین محورهای آموزشی این کارگاه آموزشی که به منظور آموزش و ارتقای دانش فنی کارشناسان حفاظت و مرمت انجام خواهد شد به شرح ذیل خواهد بود:
- آموزش فتوگرامتری
- آموزش نرم افزار میکرواستیشن
- کار با داده های حاصل از لیزر اسکن (فیدیاس)
- کاربری عکاسی و پهباد در مستندنگاری
همچنین در پایان این دوره برای کارآموزان گواهینامه شرکت در دوره صادر خواهد.
روابط عمومی پایگاه میراث جهانی پاسارگاد
علی موسوی ، سرپرست کاوشهای جامع باستانشناسی در پاسارگاد
محوطۀ باستانی پاسارگاد نخستین و کهنترین سکونتگاه سلطنتی سلسله هخامنشی در فارس است که تاریخ بنیان آن به دورۀ فرمانروایی کوروش بزرگ در نیمه قرن ششم پیش از میلاد می رسد. محوطه میراث جهانی پاسارگاد در محلی به نام دشت مرغاب در130 کیلومتری شمال شیراز، نزدیک به سرحدات شمالی استان فارس واقع شده است. در مجموع بیش از پنجاه اثر تاریخی در محوطه میراث جهانی پاسارگاد و پیرامون آن قرار دارد که شامل بقایای سکونتگاههای پیش از تاریخی تا استقرارگاههای اسلامی در سده های ششم و هفتم هجری است.
فصل دوم کاوشهای باستانشناسی در محوطه باستانی پاسارگاد تحت حمایت پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور و برنامه ریزی و هدایت پژوهشکده باستانشناسی، همکاری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس و پشتیبانی پایگاه میراث جهانی پاسارگاد انجام شد. طرح جامع کاوشهای باستانشناسی در محوطه پاسارگاد با هدف مطالعۀ فراگیر آثار باستانی از دوران پیش از تاریخ تا سده های هفتم و هشتم هجری به مدت پنج سال پیشبینی شده است. فصل دوم فعالیتها در محدودۀ ویرانه های برج سنگی معروف به زندان سلیمان با هدف روشن کردن ابهامات دربارۀ ماهیت و کاربرد آن در دورۀ هخامنشی انجام شد. بنای معروف به زندان سلیمان شامل بقایای دیواری است به بلندی 14 متر که در شمال محدوده کاخها واقع شده است. این دیوار در اصل باقی مانده یک برج سنگی چهار ضلعی مسقف بوده که بر اثر استفاده از سنگهای آن در ساخت و سازهای متاخر به این شکل در آمده است. مقایسه این برج سنگی با بنای مشابه دیگری موسوم به کعبه زردشت در نقش رستم نشان داده که هردو این ساختمانها بسیار شبیه به هم بوده و شاید کاربرد یکسانی نیز داشته اند هرچند که هنوز کاربرد دقیق آنها نا معلوم است. کاوشهای فصل دوم در محدودۀ برج سنگی ویران در ادامه کاوشهای سال قبل به منظور روشن کردن نقشه و جزئیات معماری بنا شروع شد. در این فصل با گسترش محدودۀ کاوش در بخش جنوبی محوطه و نیز ایجاد گمانه در بخش شمالی آن امید است تا ارتباط این دو با یکدیگر مشخص شود. کاوشهای فصل گذشته به نتایج مهمی چون کشف آثار معماری متفاوتی با بناهای شناخته شدۀ دوره هخامنشی منتهی شد.
از اهداف برنامۀ جامع کاوشهای باستانشناسی پاسارگاد مطالعۀ استقرارهای پیش از عصر هخامنشی است. به همین منظور کارگاهی در تل خاری، یکی از تپه های پیش از تاریخی محوطه ایجاد شد. تل خاری مجموعه ای از تپه های کم ارتفاع و پراکنده در شمال محوطۀ پاسارگاد است که بخش بزرگی از آن در اثر فعالیتهای کشاورزی سالهای اخیر از بین رفته است. کاوش در تل خاری تا کنون به آثاری از استقرار دوران باکون، لپویی و هخامنشی رسیده است. از اهداف کاوش در تل خاری شناسایی لایه ها و تسلسل فرهنگی دشت پاسارگاد طی هزاره های چهارم تا اول پیش از میلاد است.
به گزارش روابط عمومی پایگاه میراث جهانی پاسارگاد، نمایشگاه "شکوه پاسارگاد" شامل عکس هایی از ناصر میزبانی شنبه 25 آذر در پژوهشگاه میراث فرهنگی گشایش خواهد یافت. این نمایشگاه که تا 29 آذر ماه برپا خواهد بود، در بردارنده آثار ناصر میزبانی از بناهای منحصر به فرد مجموعه میراث جهانی پاسارگاد است.
ساعت بازدید ازنمایشگاه از 8:00 صبح تا 16:00 عصر می باشد و علاقمندان برای بازدید از این نمایشگاه می توانند به پژوهشگاه میراث فرهنگی به نشانی: تهران، خیابان امام خمینی، خیابان سی تیر، روبروی موزه دوران اسلامی مراجعه کنند.
همایش بین المللی تاریخی فرهنگی جنوب ایران (فارس تاریخی) شیراز- آذر ۹۶
همراه با تجلیل از دو استاد بزرگ ایرانشناسی: دکتر احمد اقتداری. دکتر عبدالمجید ارفعی
جهت کسب اطلاعات بیشتر به سامانه ویژه همایش رجوع فرمائید: www.siranres.ir
لینک تلگرام: t.me/siranres